TT Ads

Kylskåpet är möjligtvis den allra viktigaste apparaten i hushållet. Att kunna förvara sin mat på ett hygieniskt sätt, och hålla den fräsch är alltavgörande för att kunna äta sunt. Har man ett kylskåp so är äldre än 12–15 år, så är det oftast en god idé att skaffa ett nytt, även om det gamla fortfarande fungerar. Detta bland annat eftersom moderna kyl och frys endast förbrukar en tredjedel el jämfört med de gamla skåpen. Här följer därför ett par köpråd till den som skall till att skaffa nytt kylskåp eller kyl och frys.

Storlek och kapacitet

Med kapacitet menas hur mycket mat som kan ryms i kylskåpet, och kapaciteten anges i liter. Ett fullstort standardkylskåp har som regel en kapacitet på ca 300 liter. Man bör tänka på hushållets storlek och det reella behov som familjen har, när man väljer kyl och frys. Ju större kylskåp, ju mera energi förbrukar det, oavsett om energimärkningen är god. Det är därför ganska oekonomiskt, och dåligt för miljön, att ha ett kylskåp körandes som alltid står halvtomt. Man skal också komma ihåg, att även om två kylskåp kan ha samma kapacitet i liter, så kan det vara stor skillnad på hur smarta förvaringslösningar designen tillåter. Därför bör man undersöka och jämföra detta utifrån de typer av matvaror man individuellt brukar ha mycket av.

Spara pengar i längden med A+++

Alla vitvaror på den svenska marknaden är energimärkta efter en klassificering, som anger hur energieffektiv vitvaran är. Den bästa märkningen är A+++, och den sämsta D. Dock skall man komma ihåg att det kan vara ganska stor skillnad från A+++ till A+, de flesta vitvaror som säljs idag ligger i detta spann. Ett kylskåp med A+++ drag oftast under hälften så mycket ett som ett med A+. Eftersom kylskåp och frysar som regel står på dygnet runt, året runt, så kan man alltså spara en hel del på elräkningen – och miljön – genom att välja kylskåp med bäst möjliga energieffektivitet.

Smarta funktioner och ventilation

Många moderna kylskåpsmodeller har ventilationssystem som ser till att stabilisera luftfuktigheten i skåpet. Detta gör att temperaturen bliver jämnare, och maten håller sig lika fräsch oavsett vart i skåpet den ligger. Ventilationslösningar tillsammans med sofistikerad sensorteknologi, har också gjort att man idag kan få kylskåp med olika temperatur zoner och luftfuktighets zoner. Detta för att man skall kunna förvara olika typer av matvaror på ett för dem optimalt sätt. Det finns även kylskåp numera, som kan kopplas upp mot smartphone eller surfplatta, så att man exempelvis kan ha överblick över att det fungerar som det skall när man inte är hemma.

 

TT Ads