TT Ads

Ull är ett material som funnits med länge och som haft och har många användningsområden. Att satsa på en ullmatta är inte fel! Dels är den ju fantastiskt skön att gå på, dels är den snygg att se på. Sedan är en ullmatta även mycket slitstark samt att den även är smutsavvisande. En stor fördel är att ullmattor, de passar i stort sett i alla rum!

Det finns många fördelar med att välja en matta i ull. Dels är det ju ett naturligt material. Sedan har ullen även en lång livslängd, så det är ett val som är hållbart. Ull i sig är naturligt fet. Det gör att smuts, så väl som vatten och andra vätskor lägger sig ovanpå och är lätta att torka upp. Ull är även bra material då det både kan värma och kyla.

Vart tar man ullen ifrån?

Den ull man använder i mattor kommer idag mestadels från får. Dock är det så att kvaliteten på ullen, den kan skilja sig en hel del åt. Det eftersom att olika faktorer spelar in. Det har bland annat att göra med fårets ålder, var på kroppen ullen har växt och när på året man klipper ullen. Det finns idag olika sorters ull men det finns en huvudregel som säger att ju tunnare ullfiber det är, desto finare ull.

Det finns många länder som producerar ull och de som producerar mest är Iran, Australien och Nya Zeeland.

Hur tillverkas en ullmatta?

Hur en ullmatta tillverkas, det sker på olika sätt. Det vanligaste sättet är att det görs för hand. Vanliga varianter av ullmattor är handvävda mattor, så kallade röllakan, handknutna mattor och handtuftade mattor.

En handvävd matta, den kan vävas på olika tekniker. Röllakan är dock den som används mest. Man väver då mattan i en vävstol och det på ett sätt så att mattan blir vändbar.

Handknutna ullmattor är verkligen ett hantverk. Det tar extremt lång tid att knyta en matta. En matta på 3×4 meter kan ta så många som 600 dagar att göra. Man knyter dem oftast i en vävstol, det med olika knuttekniker.

Handtuftade ullmattor görs på litet annat sätt. Man så att säga skjuter in garnet från baksidan i en uppspänd väv när man tuftar. Det gör att man får en matta som är extremt tålig och tät. Man brukar även limma på en tygbit på baksidan av mattan.

Skötselråd för ullmattor

Det är inte så svårt att sköta om en ullmatta. Se till att du dammsuger den regelbundet, gärna en gång i veckan. Om det är en knuten matta, se till att dammsuga i luggens riktning.

Om du vill få bort fläckar, så börja med att suga upp det mesta av vätskan. Det med hushållspapper, eller lägg på salt som du sedan kan dammsuga upp. Fukta sedan en svamp, ta på lite diskmedel och badda. Om det är vin eller blod, så bör du göra på annat sätt, finns bra tips på Google.

Det är ibland bra att göra en storrengöring av mattan, cirka vartannat år. Det går även att lämna in den för en fackrengöring om du inte vill göra det själv.

TT Ads