TT Ads

Behöver ditt hus en totalrenovering? Kanske vill du gärna byta ut dina möbler? Behöver taket repareras? Har familjen fått en tillökning som kräver tillbygge så att alla får tillräckligt med plats? Äger du ett hus så kan det lätt komma en tid då du behöver göra någon form av förbättring och det kostar pengar.

Kostnaden beror mycket på vad du ska göra. Gäller det en mindre reparation eller investering kan du sikta på att låna pengar snabbt från långivare som tenderar att förkorta ansökningsprocessen. Observera att det finns många och olika saker du bör tänka på innan du tar ett lån. Vikten av att kunna ta rätt beslut när det kommer till långivare, belopp och villkor är väldigt viktigt, därför har vi avsatt en egen rubrik som behandlar alla väsentliga faktorer du ska ha i åtanke.

Att tänka på när du tar ett lån

Vad ska du tänka på när du tar ett lån? Här kommer de viktigaste aspekterna du bör ta hänsyn till:

  • Hur mycket pengar behöver du låna? Lånebeloppet kopplas ihop med vad du ska använda pengarna för. En totalrenovering för huset kan kräva flera tusen kronor i lån. En ommöblering behöver inte kosta så mycket. Tänk på att låna exakt så mycket du behöver

  • Har du råd att betala tillbaka lånet? Den här aspekten är av största möjliga betydelse för en låntagare. Hur mycket tjänar du varje månad? Har du råd att betala tillbaka lånet du planerar att ta? För att kunna göra den här beräkningen behöver du få aktuell och rättvis information om hur din amorteringsplan kommer att se ut. Med andra ord behöver du veta exakt hur mycket din lånavbetalning ligger på.

  • Hur ser räntan och de övriga avgifterna ut? Räntan och avgifter skiljer sig mycket olika långivare emellan. De så kallade sms-lånen har betydligt högre ränta jämfört med bankerna. Snabblånföretagen har även högre avgifter. Var försiktig vilken långivare du väljer när du tar ett lån.

  • Jämför lån och långivare. Idag finns det gott om olika produkter och långivare på den svenska marknaden. För att se vad som erbjuds och vad ett lån kommer att kosta dig bör du helst göra en jämförelse olika aktörer emellan. Titta gärna på jämförelsesajter som erbjuder sådan information eller kontakta en expert som kan ge dig passande råd.

Tänk på att ett lån medför olika former av skyldigheter. Först och främst ska du kunna betala tillbaka det. Om du misslyckas med att göra regelbundna avbetalningar riskerar du att hamna hos Inkasso och få en betalningsanmärkning. Glöm inte heller att en betalningsanmärkning gör det svårare för dig att ta lån i framtiden.

När kan ett lån behövas?

En av de viktigaste reglerna är att inte låna pengar ifall du inte behöver dem. I vilka situationer är ett lån befogat?

  • Renovering och ombyggnad av hus

  • Takrenovering

  • Inköp av möbler

  • Inköp av bil

Vissa menar att man kan ta ett mindre lån ifall man ska åka på en dyrare semester och det kan i vissa fall vara en bra idé så länge du har råd att betala tillbaka lånet. Tänk på att alltid låna till saker som du inte kan utan. Andra inköp ska du helst försöka betala med dina egna besparingar.

TT Ads