TT Ads

I en alltmer sockersnål och hälsosam vardag så har det vuxit fram olika alternativ till det som anses mindre bra för våra kroppar och vårt mående. En stor bov har varit socker, vilket ersätts med sötningsmedel och sockerersättning av olika slag.

Vad är sötningsmedel?

Det är ett samlingsnamn på olika substanser som ersätter sötman i det vanliga sockret. Det tillsätts i vissa livsmedel för att ersätta socker just för att ge mindre energi, färre kalorier och stabilisering av blodsockret. Ändå är smaken mycket sötare. Hit räknas söta ämnen som utvinns ur växter eller som är syntetiskt framställda.

Användning

Det huvudsakliga syftet är att ge sötma åt olika livsmedel. För att minska ett kaloriintag och risken för karies och fetma. Vissa sötningsmedel kan med fördel användas i kosmetika och hudprodukter då de har en fuktbindande effekt. Somliga är användbara då diabetiker måste reglera sitt sockerintag.

Olika former

Det finns naturliga som utvinns ur naturens resurser och så finns det dem som utvinns på kemisk väg.

Naturliga sötningsmedel

Finns i naturen och utvinns ur naturliga växter. De påverkar blodsockernivån mer än de kemiska sötningsmedlen men betydligt mindre än socker. Det mest energigivande är sackaros. Förutom i livsmedel så finns några av dessa sötningsmedel i hudprodukter. De är även uppdelade i två kategorier.

Energigivande

 • Sackaros och sukros – Sötsmakande kolhydrater som utvinns ur sockerrör och sockerbetor. Även vanligt socker hör till dessa.

 • Fruktsocker – Fruktos och druvsocker – Energirik enkel sockerart.

 • Honung – Sockerlösning som honungsbin producerar av nektar. Eller av sekret från levande växtdelar och utsöndringar från exempelvis bladlöss.

 • Sorbitol, sorbitolsirap – Trög sorbitol i flytande form.

 • Mannitol – Förekommer naturligt i selleri, alger och svampar. Det är en sockeralkohol med en grund av fruktos och glukos.

 • Xylitol – Björksocker som finns i fibrerna i många grönsaker och frukter. Även denna är en sockeralkohol.

Icke energigivande

 • Steviosid – Utvinns ur steviaplantans blad. En glukosid som är flera hundra gånger sötare än vanligt socker.

 • Taumatin – Utvinns ur e Västafrikansk frukt och består av tre proteiner.

Artificiella sötningsmedel

Förekommer inte i naturen och framställs alla på syntetisk väg. Detta genom att naturliga substanser sätts ihop på konstgjord väg och bildar nya söta ämnen. De framställs för att ge mycket stor sötningseffekt.

 • Aspartam – Används ofta i lightprodukter och sockerfria tuggummin. Ett väldebatterat ämne som är väl studerat och utrett i hela världen. Det är godkänt av livsmedelsverket och har inga restriktioner vad gäller användandet.

 • Cyklaminsyra – Godkänt sötningsmedel som används till bords och i diverse livsmedel. Vr tidigare tänkt som användning i febernedsättande preparat.

 • Natriumcyklamat – Innehåller en form av salter och används som sötningsmedel.

 • Sackarin – Det första som upptäcktes. Ingår i kombinationssötningsmedlet sucketter.

 • Sukaros – Ett kalorifritt och konstgjort sötningsmedel. Den är vattenlöslig och kan därför inte lagras i mäniskokroppen.

Sötningsmedel ger en möjlighet att kunna njuta av god mat och dryck utan de onödiga kalorier och ökade sockernivåer i kroppen som vanligt socker ger. En chans till att leva mer hälsosamt. Alla godkända sötningsmedel har noga testats och bedömts som helt säkra att använda i olika livsmedel.

TT Ads