TT Ads

Behöver du arbeta på husets tak finns det en del saker och tänka på för att du så säkert enkelt som möjligt ska kunna utföra ditt arbete. Renovering och underhåll av tak är det många som drar sig för, just för att det kan vara farligt. Sköter man säkerheten och tar det försiktigt är det dock knappt farligare än att köra bil. Nedan går vi igenom några saker att tänka på.

Säkra stegen

Börja med att fästa stegen till en förankringspunkt på taket med en stark lina eller ett rep för att förhindra att den glider åt sidan eller i värsta fall välter när du står på den. När du placerar stegen mot taket ska du stegen stå på jämn mark utan förhöjningar eller små gropar. Se också till att den står på ett hårt underlag som inte ger vika. Se till att steget är minst 1 meter över takkanten – hellre för mycket än för lite.

Vid placering av stegen ska den ha förhållandet 4:1. Alltså, för varje 4 meters höjd på stegen ska den stå 1 meter ut från kanten på väggen. Är stegen 8 meter behöver avståndet vara 2 meter till väggen där stegen står. Stegfabriken säljer många olika varianter av stegar för arbete på tak.

Rätt utrustning

Du behöver självfallet ha en sele när du går runt på taket. Sitt fast i selen även när du går på mitten av taket då det är lätt att du glömmer bort och inte sätter på dig selen sen när du behöver jobba på takkanten. Ha därför som vana att alltid, utan undantag, bära sele.

Se också till att ha ordentliga skor/kängor när du arbete så att du inte halkar. Rensa gärna taket från eventuella löv, snö eller regnvatten. Är det en blåsig dag rekommenderas det att inte arbete överhuvudtaget på ett tak, vänta då hellre tills vädret blir bättre.

TT Ads