TT Ads

Det är inte alls ovanligt att drabbas av det som kallas för nackspärr. På finare språk heter det akut torticollis. Att göra nackspärr övningar, det är för att förebygga uppkomsten av nackspärr. Har du drabbats av nackspärr, så kan det vara bra med avslappningsövningar. För det mesta går nackspärren över av sig självt.

Nackspärr kan komma plötsligt utan förvarning och i vardagliga situationer. Det kan komma av att du har en dålig arbetsställning, taskig sovställning, en långvarig ensidig belastning eller att du har gjort en hastig rörelse av något slag. Det som ofta sker det är att du får en låsning i din nackes facettleder.

Om du plötsligt känner att du är stel, det gör ont och det är kramp i musklerna kring nacken, så är det troligtvis nackspärr du har drabbats av. Lindring kan ges med hjälp av värme, som en vetekudde eller fylla en pet-flaska med varmt vatten och hålla emot.

Vad gör jag om jag drabbats av nackspärr?

Som sagt så brukar värme lindra en hel del. Försök undvik att luta din nacke åt sidan, även om det känns bekvämare, risken är att du har svårt att räta upp dig igen. Du kan sätta på dig en nackkrage för att ge stöd och minska smärtan.

Du bör försöka röra på dig, även om du drabbats av nackspärr. Det för att öka upp din blodcirkulation. Det i sin tur leder till att kroppens egen läkning påskyndas.

Om du inte tycker att något hjälper och det inte går över, så kan det vara god idé att kontakta en kiropraktor, naprapat eller din vårdcentral för hjälp.

Övningar för nackspärr

Många av de problem som man kan drabbas av i nacke och skuldror hänger ihop med statisk. Det ofta i kombination med arbete vid skrivbord eller med dator. Det kan vara bra att satsa på att göra nackspärr övningar för att mildra besvär samt även för att göra förebyggande övningar. Se även över din hållning, då en dålig hållning kan ge dig bekymmer med nacke och skuldror.

För att lindra smärtan och öka rörligheten i nacken så testa gärna massage och stretching. finns flera stretchövningar för nacken, men rådfråga din kiropraktor eller naprapat innan du utför dem.

Om du har drabbats av nackspärr så testa denna övning:

Ligg på rygg och håll in din haka mot halsen. Vrid sedan huvudet åt ena håller, sedan det andra. Se till att stanna precis före det gör ont.

När du kommer till läget där det nästan gör ont, ta din hand och lägg den på kinden på samma sida där det gör ont. Pressa sedan huvudet mot handen i ungefär tio sekunder. Vrid sedan huvudet åt andra hållet och gör samma sak.

Upprepa detta runt 20 gånger på varje sida. Försök även om det går att öka rörligheten eftersom, men det ska inte göra ont.

Detta kan du göra flera gånger per dag under den tid du har nackspärr. Övningen är även möjlig att göra sittande, men tänk på att sittande ställning ställer större krav på en korrekt kroppshållning.

TT Ads