TT Ads

Vad är mode? Det finns det säkert riktigt många svar på. En sak som nog aldrig går av mode är dock är en vacker och självsäker utstrålning.  Ofta ska det inte mer än några få sekunder till innan man bedömt någon. Det första intrycket kan vara avgöranden och nästan omöjligt att skaka av sig. At man rör sig lätt och obesvärat är kanske något man tar som en självklarhet, men om något inte är som det borde då? Om man har ont, så påverkar det hur man rör sig och detta påverkar hur andra uppfattar en. Det känns inte just rättvist, men ofta är det nog så.

Vad gör man då, om man har ont i fötterna och helt enkelt inte kan gå ordentligt? Det här handlar ju om livskvalitet.  Om fötter och knän inte fungerar ordentligt ska man förstås söka läkare för detta. Gör man detta i tid kan man ofta klara sig med inläggssulor. Dessa kan utgöra underverk. Går man för länge med något som visar sig vara en allvarligare åkomma, kanske problemen blivit så stora att det måste andra medel till.

Inläggssulor mot pronation

Kanske du har hört om pronation om du har köpt löpskor. Om inte kan detta vara ett nytt begrepp för dig.  Om mellanfoten faller inåt när man springer, eller bara har vikten på foten, spänner ligament och muskler sig och skyddar därmed de små benen i foten. Ligamenten, musklerna och nerverna i foten och kanske även nedre benet stressas av detta och överbelastas.  Här kan rätt skor göra underverk, och ofta känner försäljarna i butiker som säljer löpskor till detta. Flera löpskor är designade att motverka pronation. Om inte du brukar jogga kanske du nöjer dig med inläggssulor. Du kan läsa mera om detta på https://alignfootwear.se/ Den här sortens skor eller sulor avlastar fötter och ben, och du slipper ömheten.

Inläggssulor mot hälsporre

Ett annat problem kan vara hälsporre som även det ger smärtor i foten. Smärtor från förkalkningar i sensystemet, vilket ger ett oflexibelt fjädringssystem, kan uppfattas på samma sätt som hälsporre. Båda problemen ger smärtor i hälen och ibland även längs fotens sidor, och försvårar gången avsevärt. Självklart påverkas ens livskvalitet av detta. Har man olika smärtor i fötterna bör man alltid kontakta läkare och få en korrekt diagnos.  Rätt inläggssulor kan avhjälpa problemet, men först måste fötterna undersökas. Goda råd på nätet är inte tillräckligt, hur bekvämt det än hade varit om det var så.

Inläggssulor mot framfotsfall

I framfoten finns en tvärbåge, om denna har skadats eller kanske helt saknas blir den främre delen av foten platt. Det är detta som kallas nedsjunken framfot, eller framfotsfall. Detta kan vara ärftligt, precis som hammartå. Har man framfotsfall kan det vara smärtsamt att gå barfota, medan mjuka sulor och breda skor kan avlasta. Rätt inläggssulor kan vara tillräckligt, men i svåra fall kan operation vara nödvändigt. Med rätt behandling kan man komma åt de här åkommorna och få en vacker och framförallt problemfri gång igen. Lycka till.

TT Ads